Pokládáme vinylovou podlahu svépomocí

Předminulý týden jsme udělali velké předávání domu, kdy jsme si přizvali i náš stavební dozor. Odhalili jsme několik nedodělků, které byly následně odstraněny, tedy kromě-jak jinak- poškozených oken- oknaři jsou totiž na pěst a absolutně nespolupracují. Přitom jde jen o kosmetické vady, uloupnutá barva apod., navíc u nich máme ještě kočičí dvířka. Fakt trapas, myslím, že by s nimi Natura měla pěkně zatočit. Nicméně, máme dvoje klíče ze třech- v zápětí stejně vyměníme zámky.


 Trochu mě zklamalo, že měl být dům kompletně uklizený a samozřejmě nebyl, takže když  jsme v pátek přijeli pokládat podlahu, musela jsem všechno uklízet sama. Tak nevím, ale když firma slíbí, že zajístí úklidovou firmu, měla by to dodržet. Ono pak totiž není třeba vidět, kde všude jsou např. vady na těch oknech, když jsou zasviněné od výmalby... No nic, pustila jsem se do toho sama, co mi zbývalo. Jinak dům vypadá dobře, jsme připojení na vodu i elektřinu a vše zatím funguje jak má.




 A na nás ještě čekala libůstka v podobě pokládky vinylové podlahy. Začali jsme v pátek odpoledne, dělali v sobotu i neděli a stejně jsme to nestihli. Už máme dobrý systém- manžel řeže vinylové dílce a já je ztloukám dohromady. Další půlden jsem dělala ložnici (sama) měla jsem připravené nařezané dílce a jen to ztloukala. Další půlden pak trvalo zádveří a chodbička, kde bylo hodně vyřezávání a tudíš to trvalo mnohem déle.


 Od hobry jsem měla rozřezané ruce, tak jsem si je olepila páskou, protože rukavice mi neustále zůstávaly pod vinylem přiskříplé. No a nakonec jsem je vzala na milost.

 Docela nám to pak šlo od ruky, našli jsme si svůj rytmus. Samozřejmě je to fyzicky hodně náročné pro někoho, kdo není na takovou činnost zvyklý, po druhém dni jsme měli problém se zvednout nebo sehnout pro něco k zemi, z neustálého zvedání se a dřepů jsme měli až křeče do stehen. Poslední den už jsem se snažila si všechno nanosit na jedno místo a pohybovat se hlavně v sedě a kleče, ale to mě pak zase bolela zápěstí. No žádná legrace, ale práce to byla náhodou moc pěkná. Je super dívat se, jak vám to roste pod rukama a HLAVNĚ! si to sami uděláte pořádně. Už vidím, jak bych po podlahářích chodila po domě a lomila rukama co zas všechno zmrvili. Od této chvíle už si budeme dělat všechno sami. Tím nechci říct, že Natura staví domy naprd, horší je to právě s těmi řemeslníky, ale o tom až někdy příště.


 Nejhorší byly samozřejmě detaily v podobě trámů, kde jsme museli přesně vyměřit a uříznout kus dílce, aby přesně vyšel i s diletační spárou. Někdy jsme to dělali i navíckrát, hold amatéři no. Důležité je také před pokládkou spočítat, kolik dílců se vám vejde do místnosti a rozvrhnout jak je budete pokládat, způsobů je víc, my nakonec asi po dvou hodinách špekulování rozhodli pokládat cik cak, začali jsme půlkou, další řadu celou...atd. To je asi to nejhorší, ty prostoje, kdy se nic moc nedělá jen se čumí co by se jak by se.




No těším se až to budeme mít celé hotové, pak přijde na řadu velký úklid a POZOR- hned potom se
STĚHUJEME! Protože na co čekat ne? Kuchyni budeme dělat za pochodu, lišty taktéž, hlavní je, že dům funguje jak má, není nač čekat! Navíc jsme dočerpali hypo a začneme splácet a dávat dalších X tisíc za bydlení v jiném domě se nám nechce.

Komentáře

  1. Dle fotografií vypadá nové bydlení super. Podlaha velmi pěkná a bude i praktická na úklid. Držím pěsti do finiše, určo se už moc těšíte. A já se těším na další fota. Zdraví Lu z Moravy

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkný domeček (tedy spíš pořádný dům :-) ). Ale podlaha bohužel není vůbec podle mého gusta. Když už dřevo, tak opravdu dřevo, tyhle umělé náhražky se vzorkem suků a jakože prasklin mně osobně nahánějí kopřivku. I když určitě je to praktické, to souhlasím. Jen bych se prostě nesnažila kašírovat dřevo a dala něco neutrálního. Ono je totiž bohužel hned na první pohled poznat, že to dřevo není, ten vzor suků se opakuje pravidelně. S čímž souvisí i další věc, že když se to promyšleně neposkládá a nenamíchá, vytvoří ty suky např. pravidelnou klikatou řadu přes celou dlouhou místnost (tuším že je to obývák s kuchyní, podél terasy). Navíc to ještě hrozně barevně neladí s dřevěnými trámy. Které jsou mimochodem taky samý suk, takže puntíků je, až oči přechází. Ale tak věřím, že jste si to vybrali, protože se vám to líbí a můj názor nehraje roli.
    Ještě by mě zajímalo u vany, nevidím tam žádnou baterii. Jedině mě napadá, že se bude vana napouštět sprchou, ale to je asi blbost, tak mě to trochu mate. Jinak vana s klasickým tvarem by myslím umožnila lepší přístup pod hlavovou sprchu, takhle je to hodně na kraji u skla i hrany vany, ale asi jste chtěli to sedátko.
    Pak mě teda ještě iritují ta obludná tepelná čerpadla nad dveřmi. Vím, že dřevostavba by bez toho fungovala jako skleník, ale stejně...
    Ale nechci, aby to vyznělo zle, ten dům vypadá jinak moc příjemně a máte krásný výhled. (Terasu si budete dělat sami?) A obdivuji, jak zručně jste položili takové množství podlahové krytiny, jste hrozně šikovní, my s manželem bychom to nedali. Zato musím souhlasit s názorem na řemeslníky. Fakt až na čestné výjimky jeden blbec vedle druhého, absolutně jim nezáleží na tom, že něco zničí, vodováha jim nic neříká, všude bordel. Jakmile jsem mohli, vypakovali jsme je z domu a drobné dodělávky děláme sami.
    Přeji vám, ať ve zdraví (fyzickém i psychickém) přečkáte zbývající práce a stěhování a ať se vám dobře bydlí. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zdravím, díky za komentář, víte ono prostě jinak působí na fotce a v reálu, když v tom pak jste, nekoukáte na každý puntík, berete to jako celek, možná to z té fotky tak působí, ale řekla bych že je všeho tak akorát...

      Čerpadel jsem se taky trochu bála,a le je to stejné jako s tou podlahou, nakonec je vůbec nevnímáte, prostě tam jsou, ale rozhodně to není tak, že byste kolem chodili a křižovali se jaká je to hrůza...

      Vana má napouštění přepadem (vyhledejte si), na sprchu je přepínání na baterii. Do vany se leze moc dobře, je v ní spousta místa, o sedátko nám nešlo, šlo nám o to rozšířit prostor pro sprchování ve stoje, proto jsme nakonec zvolili tuhle asymetrickou. Hlavová sprcha je nastavitelná, u okraje příliš není- z fotky se toho opravdu nedá tolik vyčíst, ale nevadí, i tak děkuji za názor! Ještě co se týče těch čerpadel, tak tu nejsou ani tolik pro klimatizaci, jako pro vytápění na zimu, skleník tu nemáme, slunce do domu téměř nesvítí- máme dům orientovaný hlavně na sever, takže k přehřívání nedochází (alespoň tedy v rámci možností- teď je vedro asi všude).

      Ano terasu si budeme dělat sami, ale při našem šnečím tempu snad ani letos nebude :(

      No řemeslníci jsou kapitola sama o sobě, jediný kdo byl opravdu excelentní byl elektrikář, všechno správně, kvalitně, dodal fotodokumentaci, po telefonu poradil- výbornej!

      díky!

      Vymazat
    2. btw podlaha na fotkách je mnohem tmavší než v reálu, proto ty suky z toho tak vylejzaj, normálně je přes den krásně bílo šedá..

      Vymazat
    3. Děkuji za odpověď. Napouštění přepadem je pro mě novinka. Hned jsem si to vyhledala a je to vážně elegantní řešení, když člověk nepotřebuje kohoutek k ničemu jinému než napouštění vany. Mít vanu, určitě bych litovala, že jsem to neznala, ale my jsme místo vany zvolili velký sprchový kout s dešťovou hlavovou sprchou, o které jsme snili. A taky jsme moc spokojení. :-) Je to vážně jen o tom, jaký má kdo vkus a preference, názory ostatních jsou nedůležité.
      S terasou držím palce, ať se povede co nejdřív. Nemůžu si ji vynachválit, oproti našemu starému zarostlému dvorku je to neuvěřitelný luxus. Pořád jsme tam vyvalení na lehátku, naprosté soukromí s lesem za domem, a připadáme si jak na "dovče". Orientovaní jsme také na sever, takže nemusíme řešit stínění, část terasy je na slunci a část ve stínu domu, takže ideál. Orientaci domu na jih si v těchto vedrech neumím představit. Dům máme zděný a zatím pořád drží příjemné klima, u dřevostavby asi teď využijete i tu klimatizaci.
      Těším se na Vaše další příspěvky a zkušenosti, i se zařizováním, což už je vždycky veselejší. ;-)

      Vymazat
  3. Zdravím, vypadá to u vás moc útulně. Strašně moc se mi líbí ta podlaha, my jsme si teď vybrali jednu korkovou, taky budeme pokládat sami, ale trochu ještě váháme s výběrem. Jak jste vybrali konkrétní podlahu a její materiál? Musí se zohlednit i to, že pod tím bude vytápění? Trochu se bojíme, aby podlaha moc neizolovala, teplo se pak hůř dostane do místnosti, není to tak? :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Zdravím Vás. Vypadá to moc pěkně. Jaké bylo léto v novém domě? Zajímalo by mě, jestli vše dopadlo podle vašich představ...

    OdpovědětVymazat
  5. Žijete ještě? :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Zajímavé. Vinylová se snad už moc nedává, ne? Teda já bych si ji už v životě na podlahu nedal. Chystáme se teď stavět s firmou Dřevostavby MY HOME a určitě budeme chtít kromě koupelny, WC a kuchyně plovoučku.

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrá práce, na kolik vyšla ta podlaha svépomocí? Tedka jaro, léto se taky chystáme na podlahu. Ale nevíme jestli si na to pozvat tyhle a nebo nějaké jiné odborníky co se zabivaji pokládání podlah a nebo to zvládnout svépomocí.To by byla ta levnější varianta Ale chtěli by jsme plovoucí podlahu spíš. Byla to složitá práce to pokládání díky za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  8. Vinylová podlaha je naštěstí už za námi, ale řeknu vám, že to teda byla fuška, to teda jo. Teď už jen zajet do Showroom nábytek Olomouc a vybrat nábytek do obýváku a do jídelny. Jako máme nějakou představu, ale chceme to vidět a chceme si to tak říkajíc osahat na vlastní kůži. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat