Jak se nám bydlí v dřevostavbě/ po 2 letech

Neuvěřitelné, že už bydlíme dva roky! Stěhování a zařizování bylo super, klidně bych si to dala znovu. Do nového se to stěhuje pěkně...

první vyprahlé léto

kabeláž za televizí, jako první jsme potřebovali vyřešit připojení na internet a anténu 
bar nám vyrovnal zahradu  
přibyli k nám další dva nájemníci... první zima. Okna na sever v zimě zvenku zamrzají, zamlží se pokud je mlha. Během dne se zase odmrazí, ničemu to zatím nevadilo.
romotop kamna makají na jedničku. 
v zimě topíme těmi čerpadly vzduch vzduch, Máme pět jednotek, v každé místnosti jednu, v obývacím prostoru dvě. Většinu času jsme měli puštěné jen tři, v obýváku, v kuchyni, v pracovně na druhé straně domu, která zahřívá celý druhý modul. Na večer si pouštíme topení v ložnici, přes den vypínáme. V malém pokojíku jsme jednotku ještě nezapínali, doteď tam byly krabice, teď už je pokoj zařízený, ale vyhřeje se od ostatních místností, takže topit v něm netřeba. Bývalo by stačilo udělat klasické radiátory, ale nechtěli jsme přijít o prostor na zdi. Dům se čerpadlem v pohodě vytopí, spotřeba elektřiny je mnohem nižší než u tchánovců, kteří žijí v malém domku v praze a používají i plyn.

koupelny jsou příjemné na používání, vinyl na zdech i podlaze je příjemný na dotek, jednoduchý na údržbu.




v létě je v domě poměrně teplo- ale s tím jsme počítali. Výhodou je severní orientace, dům se tak dobře větrá, nesvítí do něj přímé slunce. Dřevostavbu s orientací na jih a bez střešního přesahu bych stavět nedooručovala. 

vyseli jsme trávu v místech kde chyběl původní porost. Zahrada teď čeká na zásah zahradníků (možná tím zahradníkem budu já). Plánujeme (už dva roky) plot. Letos na něj dojde. Zatím stále pracujeme na terase. 


zatím jsme alespon vysadili dva stromky

terasa ze sibiřského modřínu

těsně po položení


svépomocí je to práce na dlouhou dobu, pokud chcete mít terasu opravdu kvalitně položenou... Původně nám ji měla dělat Natura Space jakonáhradu za zpoždění stavby. No. Neudělala nám jí a ještě nám vyplatili míň peněz za zpoždění. Upřímně, s touhle firmou jsme byli původně spokojeni. i když se stavba neobešla bez problémů. Po tomto jednání bych ji už nedoporučila. Co vím, tak se mezitím obměnilo i vedení a to byl asi ten největší problém... aktuálně nevím, jak firma teď funguje.



svah take čeká na zásah stavební firmy

aktuální podoba terasy (stále kus chybí)

Jak se nám bydlí?

Je tu nádherně. Místo, kde stavět je asi to nejdůležitější. Připlatili jsme si za něj, ale nelitujeme ani jeden den. V domě je příjemné klima. Velká okna propojují bydlení s přírodou, živá tapeta se mění každý den. Portál se dá celý otevřít a tak i když jste vevnitř, vlastně jste tak trochu venku. Dům se pohodlně používá. Vše je kompaktní, vše po ruce, žádné lítání po schodech...

Velikost bych hodnotila jako tak akorát. Máme 130 metrů a opravdu to stačí. Tedy především na úklid to stačí. :) Obývák s jídelnou a kuchyní má 56 m. Jsou tu i dvě místa, kde je dostatek prostoru pro hraní dítěte, rozložení podložky na cvičení, nebo třeba montáž nového kusu nábytku.

Co bych udělala jinak?

Zvětšila bych ložnici, třeba tak o metr na šířku. Ne že by to bylo nezbytné, opravdu tam chodíme jen spát, ale pro lepší dojem z prostoru bych posunula zeď s kuchyní o metr.

Prosadila bych si tu sedlovou střechu. Prostě protože se mi to víc líbí...

Jinak bych asi nic moc neměnila.
po dešti.

terasa příjemně sladila odstín s obložením domu.


manžel si zastřešil část terasy. Máme pod ní dostatek úložněho prostoru pro zahradní náčiní, také je tu složená hromada dřeva tak na deset let zátopu v kamnech :D


Bydlí se nám krásně opravdu.


Komentáře

  1. Krása! A souhlasím s tím, že to místo je nejvíc, to už změnit nepůjde. A tady to Vaše místo je opravdu krásné, jezdíme často kolem:)

    OdpovědětVymazat
  2. Máte moc pěkný dům. My jsme také chtěli s manželem stavět dřevostavbu, ale hodně lidí nás od toho odrazovalo, tak jsem si postavili klasický zděný dům. Myslím si, že obojí má své pro a proti, a když se dodrží určitá pravidla, tak je i život v dřevostavbě fajn :-) . My máme zatím hotovou hrubou stavbu. Konečně nám minulý týden namontovali okna a dveře , které jsme si objednali z Pramos, tak můžeme v domě trochu zatopit a dokud nebude hodně mrznout, tak tam ještě něco dělat :-) .

    OdpovědětVymazat
  3. Těším se, až si konečně našetříme s mým manžílkem ekonomem na nový rodinný baráček. Sníme o honosné stavbě už snad od doby paleolitu, ale věřím, že tentokrát neuděláme chybu. Přátelé nám doporučovali, abychom se podívali po nějakém baráčku se střešní krytinou s posypem. Já k tomu byla prvně skeptická, ale zjistila jsem si výhody a půjdeme do toho!

    OdpovědětVymazat
  4. Takovou krásnou novostavbu vám i trochu závidím, je to hned přece jen o něčem jiném, než bydlet v malém bytě na sídlišti. My si alespoň pomalu opravujeme chalupu, tam je také krásně a na léto je naprosto ideální. Hlavně práce na zahrádce je tam jak nad hlavu, tak jsem si objednala pracovní rukavice a jsou super, mohu jenom doporučit :).

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravím vás. Můžu vědět, jak jste řešili vytápění? My teď přemýšlíme na dřevostavbu nad tepelným čerpadlam. Ale přijde mi, že ta tepelná čerpadla země-voda jsou zbytečně drahá a pár lidí nás zrazovalo. Těžko říct... Reálně jsme v tom už zahrabaní, skoro měsíc neřešíme nic jiného a už jsme z toho skoro na prášky. :/

    OdpovědětVymazat
  6. Takovou krásnou novostavbu vám i trochu závidím, je to hned přece jen o něčem jiném, než bydlet v malém bytě na sídlišti. My si alespoň pomalu opravujeme chalupu, tam je také krásně a na léto je naprosto ideální. Hlavně práce na zahrádce je tam jak nad hlavu, tak jsem si objednala pracovní rukavice a jsou super, mohu jenom doporučit :).

    OdpovědětVymazat
  7. My máme s dřevostavbou zkušenosti jen ve firmě – nechali jsme si postavit výrobnu a jsme nad míru spokojení. Celé je to bezbariérové, takže když potřebujeme manipulovat s většími stroji, jako jsou třeba šroubové kompresory, nebo objemným nákladem, není to vůbec problém. kdybychom měli teď stavět barák, určitě opět půjdeme do dřeva.

    OdpovědětVymazat
  8. Tak je vidět, že jste to evidentně udělali fakt kvalitně. To je vždycky příjemné slyšet, když je někdo spokojený s místem, kde opravdu bydlí. My jsme taky dostavěli, ale nedávno přišlo odhalení tepelných mostů a tak jsme ještě dodatečně zateplovali. Bohužel to stavební firma trochu odflákla a udělala špatné odvětrávání.

    OdpovědětVymazat
  9. Mně se na vás líbí to, že jste do toho šli sice po hlavě, ale zároveň měli promyšlené i to, jaké květináče, truhlíky a obaly budete mít na zahradě. Ono to sice vypadá, že stavba rodinného domu je romantika. Reklamy na Hornbach nás utvrzují v tom, že si to člověk užije. Ale je potřeba si uvědomit, že to stojí spoustu práce, dřiny, času a peněz. A to leckoho odradí.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat