9. týden/ mokrý strop, zateplení, vodoměr

Tak máme konečně termín předání stavby! Nechci se na to úplně upínat, protože, když se může něco posrat, tak u nás to platí dvojnásob, že jo. No ale předběžně 19tého března bychom měli přebírat hotový dům.

A když jsme u toho posírání se (ještě že si na blogu můžu psát co chci žejo), tak jsme se byli podívat jak práce pokračují a měli jsme velice velkou radost z mokrého stropu a trámů. Podle stavbyvedoucího to způsobila zkondenzovaná voda, nebo zmrzlá voda, která se dostala mezi europanely ještě než se dělala první střešní vrstva. Takže počkáme, když přestane kapat, nechá se to uschnout a udělají se nové sádroše- to je ta lepší varianta, když ne, tak je problém ve střeše. V každém případě budeme požadovat nápravu. V sobotu se tam jedeme zase podívat, tak si to zkontrolujeme.




Dále nás mile překvapilo, že se začalo pracovat na zateplení. Domeček se aktuálně balí do polystyrenu a kolega co bydlí také v Natuře mě upozorňoval, že je to ta nejhorší a nejhnusnější fáze, ale prý až přijde na řadu dřevěný obklad, tak se to zase vyloupne do krásy. No začínám se na to psychicky připravovat (na tu krásu nebeskou samozřejmě).







Jinak pánové se sádrošema uvnitř mákli, jsou kompletně hotové, teď se brousí a manžel prohodil, že se tam nejspíš otočil i eletrikář, protože přibyly krabičky (já je teda nevidim, ale tak jako věřim mu žejo).

Do soboty musíme dát dohromady tyč na anténu a dodat ji na stavbu, aby se mohla přimontovat ještě před přilepením polystyrenu.




Prostor v domě se začal díky sádrokartonům opticky zvětšovat a hodně se těšim, až bude i vymalováno. Příjemně nás překvapilo, že je v domě dost světla, byť jsou okna orientovaná na sever a nesvítí do nich slunce (nikdy víc). Dobře no, tak je to i tím, že máme tu stěnu celou prosklenou no... Je to tak kráááásný! Já ty okna fakt miluju, i když by mi vůbec nevadilo, kdyby byly vyšší- kvůli výhledu. Dva metry deset je málo, pokud můžete dejte si víc, určitě to stojí za to.

No a mimo kontrolní návštěvy na baráčku jsme začali řešit i připojení na elektriku (ČEZ), to řešíme s elektrikářem, který nám namontuje hodiny a manžel s jeho pomocí dává dohromady nějaký lejstra, protože normální smrtelník nemá šanci se v tom vyznat - to je prostě klasika. Na mě padlo vykoumat jak to bude s vodoměrem, a protože jsem ze stránek VAK Beroun nebyla úplně moudrá, tak jsme se raději rozjeli na zákaznické centrum. Na stránkách jsem totiž našla jen pokyny ke zřízení přípojky, kterou jsme dostali s pozemkem a o vodoměru jako samostatné kapitole kde nic tu nic. Paní na zákaznickém byla strašně milá a všechno nám vysvětlila a poradila co vyplnit. No boží přístup vážně.
V podstatě jsme potřebovali jedinej papír, a to STAVBA POVOLENA a zbytek si oni vytáhnou ze systému. Dál je třeba znát adresu nebo číslo parcely. Pak jsme vyplnili tři papíry a měl by se nám ozvat někdo z VAKu a přijet nám vodoměr namontovat. A bude nás to stát krásných pár tisíc. Přesně teď nevím, ale je to nějak okolo 5 tisíc plus doprava, což je asi 15 kč na kilometr.

No a pak je tu ještě kauza jímka, ale o tom snad někdy příště. Aktuálně se stále rozhodujeme mezi 8 a 12 kubíky. Nejspíš půjdeme do Ekomont Havel, lidi si je docela chválej. Pak to všechno zesynchronizovat s výkopy a hurá začít fungovat... Jo a taky už nám dorazila objednaná podlaha do Hornbachu, tak děláme mrtvý brouky a doufáme, že nám ji tam uskladněj, než si ji budeme moct dovézt do domu...

Komentáře

  1. Dobrý den, děkuji za Váš super blog. Taky jsme uvažovali o Natuře, ale nakonec jsme si nechali navrhnout a postavit zděný domek. Nebýt Vás, možná bychom litovali, protože během stavby máme taky spoustu problémů a malovali bychom si, že s Naturou by vše bylo rychle a perfektně. Začali jsme asi ve stejný čas a teď finišujeme, tak jsem zvědav, jestli nakonec budete rychlejší nebo ne. No ale píšu proto, že jsme teď od Natury dostali pozvánku, abychom se k Vám přijeli podívat :-) Budete u toho?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, díky za komentář! Tak to vypadá, že budete rychlejší, každopádně den otevřených dveří u nás je zrušený, sušíme barák a opravuje se střecha, kterou k nám zetékalo- ten nejhorší scénář se bohužel naplnil. Jsem z toho hodně zklamaná, ale nedá se nic dělat...

      Vymazat
  2. Dobrý den, tak doufám, že vše dopadlo dobře a chystáte se na přebrání domu. Můžu se zeptat, zda budete nějak řešit nedodržení termínu? Měsíc jsme čekali na přebrání spodní stavby a další dva na začátek a to jsme museli jet osobně na firmu. Obávám se, že budeme v podobné situaci jako vy, základ domu jsme měli hotový za 10 dní a už třetí týden čekáme na střechu...denně s manželem jezdíme kontrolovat stavbu, vylévat vodu z plachty, ze které jsou cáry...takže velkýýýý zklamání.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, díky za komentář, nedodržení termínu určitě řešit budeme, jsou tam nějaké sankce, ale nic co by nás vytrhlo, snad to alespoň pokreje náklady na hypotéku-jelikož jsme ještě nedočerpali tak nás to stojí několik tisíc měsíčně. Jaký typ stavíte? Nám bylo řečeno, že musí přestat mrznout, aby se zjistilo, jestli a kudy tam ještě teče. Pak se udělá zateplení a poslední vrstva střechy. Je dobře, že tu vodu vyléváte, máte uvnitř sucho? Nás pak ještě čeká vysychání domu uvnitř, strhání poškozených sádrošů a instalace nových. No a pak už to snad bude šup šup, fasáda, vnitřky, čerpadla a hurá se natury zbavit. Těším se, že si zbytek budeme dělat sami, protože teda po zkušenosti se střechařema nemám sebemenší chuť dávat někomu peníze za zfušovanou práci. Chápu, že je v tom Natura tak trochu nevinně, nicméně očekávala jsem větší nasazení při situaci, do které jsme se díky děravé střeše dostali. Jo a plachtu nám ti experti propálili, takže tady dobrý. Klidně se rozepište víc a přeji pevné nervy!

      Vymazat
    2. To je pravda s těmi sankcemi, přečetla jsem si znovu smlouvu a je to k smíchu , měla jsem zafixovanou větší pokutu, tak to nevím kde jsem to vzala :-). Stavíme Simple s modulem s menšími úpravami, jako prodloužený krček atd. , proti Vám pidi domek, já mám děti samostatné jednotky a manželovo jsou u svých matek a občas přespí přes víkend. Domek je s terasou a modřínovým obložením, kvůli němu jsme se vlastně rozhodli pro Naturu a taky hlavně kvůli rychlé realizaci :-)) . Trochu se nám protáhlo stavební povolení, dostali jsme ho měsíc po Vás, proto vlastně sleduji jak pokračujete. Měli jsme začít stavět před Vánoci, ale nechali jsme se ukecat, že začnou po Novém roce a nakonec z toho byl konec února. Jak jsem psala postavili obálku a už tři týdny čekáme na střechu, nejdřív není materiál, pak je materiál, ale nejsou lidi, včera přijeli a položili na vazníky pouze parofólii, nechali to celé otevřené a odjeli do...Takže jestli tam doteď byla jedna louže, která vznikla zatékáním po jádru koupelny, tak v úterý, kdy má začít pršet, to bude prochcaný celý. Pro ně ale žádný problém zřejmě, voda se vymete a na pohodindu. Moc mi pomohlo info od Vás o tom, že europanely se vlastně "skladují" na dvoře..jinak poslední měsíce se stalo mým hobby sledování počasí a to v takové míře, že jsem se stala tím svému okolí nesnesitelná. Nejdřív jsem řešila 50-ti letou zimu, kterou všichni strašili, teď jestli bude pršet, nebo nebude...kašlat na to, tak jak by měla cihlová stavba přes zimu promrznout, asi musí dřevostavba "prochcat". Mě se ale pak nechce čekat až to vyschne a jestli vůbec.Jsem tak zklamaná, ještě že stavíme poprvé a naposled, ale prý je většina firem stejná, jen mě mrzí, že pak čtu na FB jak Evče šla stavba výborně, všechno na sebe navazovalo, nebo se dokončil další dům pro den otevřených dveří a připravuje se další a další, ale vy musíte čekat, protože není to či ono, protože jsme museli posílat do Německa okna pro nažehlení fólie..no pardón přeci!, ale tohle všechno víte už skoro rok :-(.
      Zdá se mi to, že to celé skřípe, anebo to bude tím, že začínám být tak trochu hysterická :-)?

      Vymazat
    3. No vypadá to, že máme podobné problémy a podobné reakce na ně. Taky pořád s hrůzou sledujeme počasí a nadáváme, že pořád prší atd... Já osobně jsem občas hysterická, a co jako? Mám být proč ne? Jinak podle mě prostě Natura jednoduše nestíhá. Mě osobně trochu uklidnil náš stavební dozor, který se z mokrého baráku ani moc nehroutil a od té chvíle jsem to prostě hodila za hlavu, oni se musejí postarat o to, aby vše bylo v pořádku- což samozřejmě neznamená, že bychom to nekontrolovali, protože kontrola od Natury evidentně nestačí. Zítra se tam jedeme podívat, prý by se tam mělo makat a řešit ta střecha, tak jsem teda zvědavá, protože už nemrzne, takže se nemají nač vymlouvat. Brzy snad sepíšu i nějaký článek, teď jsem na to jednoduše neměla náladu. Doufám, že i u vás se brzy stavba pohne ke zdárnému konci, klidně zase napište co se u vás děje. No a vychloubání na FB bych být vámi vůbec neřešila, žádná firma si na FB nedá jak řeší průsery, které jí zákazníky spíš odradí. I když, možná by trocha upřímnosti neuškodila, protože nakonec jde o to, jak se k problému firma umí postavit a vyřešit.

      Vymazat
    4. Hroutit z mokrého baráku se asi opravdu nemusíte, zvlášť když je to dřevostavba, ale i tak bych to nepodcenila. Jakýkoli povrch, který nebude dokonale suchý, a vy ho přikryjete (třeba podlahu krytinou), velmi pravděpodobně začne plesnivět. Taky bych si hodně ohlídala opravu střechy, ne nadarmo se říká, že jsou dva druhy rovné střechy: ta která teče a ta která poteče. Máte dobré, že máte stavební dozor, protože z vlastní zkušenosti můžu říct, že nám jako laikům se obtížně argumentuje, i když tomu celkem dost teoreticky rozumíme, ale prostě naše slovo nemá takovou váhu oproti odborníkovi. Navíc se možná hloupě snažíme udržovat pokud možno dobré vztahy se stavitelem, což nezúčastněný stavební dozor taky nemusí a může si dovolit být tvrdý. Tak ať vám to pořádně ohlídá a uhádá. :-) Mimochodem mohla byste napsat, jaká je u Natury smluvní pokuta z prodlení, pro srovnání? My máme 0,05 % z celkové ceny domu za den , což převedeno na peníze není zas tak málo, tak se mi nechce věřit, že byste to měli výrazně méně. A už se mimochodem těším na Váš další příspěvek, je to napínavé. :-) Hodně štěstí.

      Vymazat
  3. Voda ukáže všechno. Jakmile jsme udělali střechu, tak jsme s manželem stáli na půdě a pozorovali jsme, jestli někudy nezatéká a naštěstí nezatéká. Nedokážu si představit, že bychom měli střechu předělávat. Dost jsme si mákli. Ono celkově stavba domu nebyla procházka růžovou zahradou, ale už máme hotovo a o to víc si vážím teď těch klidných večerů, které trávíme u akumulačních kamen, která jsme si objednali z https://www.flamen.cz/product-brands/norsk-kleber/ . Krásně se nahřejí a celou noc z nich ještě sálá teplo, takže tu máme teplo i ráno.

    OdpovědětVymazat
  4. Zateplení fasád domů je ekonomickým a ekologickým krokem. To nejenže snižuje náklady na vytápění, ale také chrání životní prostředí snižování emisí CO2. Moderní izolační materiály zlepšují tepelný komfort v domě a eliminují problémy s plísněmi a vlhkostí. Zateplení přináší také estetické výhody, neboť můžete vybrat z různých povrchových úprav pro nový vzhled domu. Je to investice, která se vyplatí dlouhodobě, ať už hledíme na úspory v nákladech nebo na péči o planetu.

    OdpovědětVymazat
  5. Jako tohohle se fakt docela dost děsím. Všechny ty žádosti a to, aby se to vyřídilo včas a nečekalo se. Ono je sice fajn, že máte doma regulátor konstantní teploty vody a prostě vyřešené topení. Ale když pak vodohospodáři nechtějí, abyste měl ten vodoměr tak, jak máte, tak máte založeno na docela slušný problém.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat