Stavební povolení, ladíme detaily, jde se bagrovat, kanalizace?!

Neuvěřitelné, že od posledního příspěvku uběhlo tolik času. Museli jsme předělávat projekt, jelikož sousedovi se nezdála odstupová vzdálenost od hranice pozemku a než nám to jejich vážené představenstvo schválilo, uběhly týdny... (s tím souvisí i posunutí domu více do středu pozemku, čímž jsme přišli o parkování vedle domu. Takže díky!vážně...) Nicméně v červnu jsme dávali projekt na stavební úřad a před pár dny nám přišlo potvrzení, že smíme stavět. Bohužel jsme nemohli bez povolení nic moc dělat, protože hypotečka by nám nepustila peníze.

Takže co se událo dál? Natura trochu dělala mrtvého brouka, komunikace trochu zadrhávala, ale jakmile jsme dostali povolení, začalo se jednat. Včera jsme měli schůzku s obchodním zástupcem a ladili jsme detaily. Vypínače (bílé, představte si, že už ani necvakaj, jsou věci co?), rolety (antracit), okna (antracit/dřevo), obklady. Dokonce už máme i vzorky z Tarkettu. Chápete, že jsme na ně čekali od minulého září? A protože se stále nic nedělo, manžel napsal do Tarkettu a za týden nám vzorky poslali? Tak nevím, kde byl problém... Uvažujeme, že použijeme do velké koupelny na jednu stranu tmavší barvu, aby to bylo zajímavější, ale nejdůležitější je, že můžeme barvy posoudit v reálu. Barva podlahy a stěny, kterou jsme měli vymyšlenou do páru není špatná, ale nakonec jsme zjistili, že se hodí i teplejší odstín, který byl spárovaný původně s podlahou víc do béžova. Aha. Ještě že ty vzorky máme. Takže tímto bych uzavřela kapitolu Tarkett.
vlevo podlaha, vpravo teplý odstín (favorit) a uvažovaná tmavá stěna.

Teď je nejdůležitější dovolat se bagristovi, protože je dost vytížený a když slíbí, že zavolá zpátky, tak většinou nezavolá... No, mohlo by to být i horší... Na terénní úpravy se snad vrhneme brzy, protože hned pak na pozemek vlítnou vrutaři z Krinneru. Rozhodli jsme se, že budeme rovnou kutat i díry na jímku a instalační šachty. Další významný úkol...

Co se týče jímky, tak budeme pořizovat menší (cca 6 kubíků), protože víte co? Asi se stal zázrak, ale byl schválen územní plán na kanalizaci, jen s menším zklamáním pro nás, přípojku si budeme muset zacvakat sami (kanalizaci si vzal pod záštitu developer, který okolo vlastní ještě několik volných pozemků). Obec na to nemá prachy a otázkou je, jestli ty prachy budeme mít my. Ha. Nicméně! Kanalizace by se měla dělat někdy příští rok, takže snad s menší jímkou na čas vystačíme a poté ji budeme používat třeba na dešťovku. Na obložení domu jsme si nakonec vybrali latě, které budou stejné (to znamená budou na rošt přidělané naplocho a ne na střídačku, jak je na prvním obrázku ze vzorového domu). Ušetříme a prý to i tak působí dostatečně plasticky.

A jak se to má s našimi sousedy? Ladí projekt a já nevěřím tomu, že by začali ještě letos (ale přála bych jim to!). No tak s tím stěhováním o prázdninách jsem zase byla jednou optimistická, teď si dávám metu do Vánoc, ale bůhví co bude... Nicméně moc bych si to přála! I kdybych měla vařit na dvouplotýnce na zemi!!! Držte nám palce a já doufám, že se brzy ozvu s příspěvkem o terénních úpravách!

PS.: jo a taky jsme zas museli posekat to bodláčí, no já doufám, že už vážně! naposledy!!! (a já hrabala, to je co?)


Komentáře

  1. Je vidět, že když jde o stavbu domu, nesmí mít člověk přehnaná očekávání. Snad nikdy to nejde tak rychle a snad nikdy se nevejdete do rozpočtové ceny. :-) S manželem Váš blog sledujeme, protože stavíme a také jsme uvažovali o Natuře. Resp. nejprve jsme si nechali navrhnout dům na míru od architektů, pak nás loni v létě chytla krize a s nadějí jsme se obrátili k Natuře, a nakonec jsme se na podzim s pokorou navrátili k původnímu záměru. Což je klasický dům z pálených cihel, protože i když nám jsou dřevostavby sympatické a moc se nám líbí stavění na vrutech, přece jen jsme se v takovém domě necítili úplně dobře - asi jako v krabici. Hlavně nás ale odradil prodejce, zvlášť druhá schůzka s ním ve vzorovém domě. My jsme začali stavět v dubnu, teď máme velmi hrubou stavbu s okny, a samozřejmě jsme také ve skluzu oproti očekávání. Ale protože jsme si řekli, že do Vánoc určitě bydlet nebudeme, tak je to vlastně docela v pohodě a podle plánu. :-) Nahánění bagristy Vám nezávidím. To byl taky jeden z důvodů, proč jsme do Natury nešli (kromě ceny, která dost převyšovala náš srovnatelně velký zděný dům). Chtěli jsme totiž, abychom se pokud možno nemuseli o nic starat. A oni v Natuře spíš vymýšlejí nesmysly typu chytrá domácnost řízená přes wifi, místo aby zařídili přípojky apod. Ale samotný jejich dům je myslím opravdu povedený, nejvíc nás nadchnul ten velký otevřený prostor, i vnější vzhled s dřevěnou fasádou je super. Budu dál zvědavě sledovat, jak pokračujete, a hlavně budu držet palce, ať už to jde bez zádrhelů, abyste mohli do konce roku bydlet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano přípojky by řešit mohli, protože je to u nás přesně to, co nás zdržuje. díky moc!!!

      Vymazat
  2. Teda ten pokrok od tohoto příspěvku k poslednímu je fakt dramatický a naprosto stěžejní. My jsme teď ve fázi, že řešíme obklady. A to je teprve vybíráme. Měli jsme sice nějakou takovou představu, ale víte jak to obvykle je. Člověk míní, život mění. Anebo jak se tak říká, když chceš něco zkazit, tak to řekni pánu bohu. Nebo tak nějak to je, ne? :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat