HYPO ZA PĚT 12/ SITUACE / TERÉN / PROJEKT

Přemýšlím, co všechno se za ten měsíc stalo a přijde mi, že jsme se nijak zásadně nehnuli z místa. Ale vlastně jsme se pohnuli docela dost.

Prosinec 2016
Hlavní pozitivní zprávou je, že jsme stihli zařídit hypotéku ještě před zpřísněním podmínek a zvýšením úrokových sazeb. Doslova za minutu dvanáct, nicméně máme ji!!! Díky hypoteční banko za tvoje nasazení. Úrok máme 1,69 na deset let fixace!!! 

Dáváme dohromady elektroinstalaci, přidali jsme asi milion zásuvek (v podstatě do každého rohu- člověk nikdy neví a co mě vážně irituje jsou prodlužky). Řešíme terénní úpravy- budeme se muset sejít na pozemku s někým, kdo nám bude úpravy dělat (zatím jsme oslovili INOS, který sídlí nedaleko). Domeček jsme po konzultaci s Naturou posunuli o kousek níže a je třeba vymyslet, kde se ubere a kde naopak přisype. Každopádně vrutaři chtějí rostý terén, takže pod domem se nic moc zatím sypat nebude, kdyžtak až po stavbě.  Chtěli jsme mít vše hotové před Vánoci a podávat projekt na stavební úřad...

Leden 2017
Zdrželo nás dohadováni se s Naturou, konkrétně tedy jejich projektantkou ohledně parkování vedle domu, na kterém si stojíme. Stálo  nás to dvě schůzky, přičemž na tu druhou jsme si vzali jako oporu náš stavební dozor, který nám pomáhá už teď ještě před stavbou a radí nám co a jak. Paní projektantce se do složitého kreslení terénních úprav moc nechtělo, hlavně tedy toho sjezdu pro auta, viděla to na práci statika, no nakonec jsme ji ukecali a včera nám poslala dvě varianty a my si vybrali tu druhou. Dům tak bude usazen cca 10 m od silnice, tedy zhruba v polovině pozemku, na východní straně budeme muset řešit nějakou menší opěrku, kvůli tomu sjezdu. No zní to dost chaoticky a já to tak i trochu vnímám. Tohle byl dost zdlouhavý proces a jsem ráda, že to máme za sebou. Ale abych na Naturu jen nenasazovala, tak nám paní projektantka domluvila na stavebním úřadě, že nebudeme muset mít jímku na dešťovku, protože budeme vodu ze střechy pouštět zase pod dům, takže nebude potřeba. Je to jakoby pršelo pod dům (samozřejmě z několika míst bude voda svedená opět na několik míst aby nevznikaly nějaké louže apod.). Akorát nás čeká tedy jímka na odpadní vodu.


Ted' už jen doschválit koupelny a hurá s projektem na ohlášku! V mezičase pak budeme vybírat vchodové dveře, řešit úpravu terénu (snad ta zima zase rychle skončí), přípojky, instalační šachty, zaměření pozemku a domu, příprava prostoru pod domem, kde budeme muset vyplenit trávu nějakým herbicidem, natáhnout geotextilii a necháme zavést štěrkem. Tyjo, když to vidím takhle napsané tak toho není málo!

No vypadá to, že nás čeká ta zábavnější část- tedy hlavně pro vás, protože bude určitě obsahovat víc fotodokumentace a nebude to jen tlachání o tom co bude... Termín se nám hold pořád nějak posouvá, ale na druhou stranu je opravdu asi lepší nespěchat a vše dobře uvážit, než si pak rvát vlasy nad vlastní úspěchaností. Navíc si ještě můžeme chvíli užívat jednoduchého života ve městě, kdy stačí vyběhnout z domu, skočit na autobus a být za půl hodinky na václaváku. Teda ne že bych tam jezdila vyloženě dobrovolně :) Jo a od ježíška jsme dostali ten skvělej lustr do ložnice co jsme si přáli, heč!




Komentáře

  1. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli vám banka hypotéku na dům od Natury schválila bez problémů. Zvažujeme Naturu jako jednu z variant, ale straší nás, že se údajně banky na montované dřevostavby netváří příliš nadšeně a nechtějí je financovat.
    Se zájmem si pročítám váš blog a musím se občas usmívat, jak řešíme podobné situace - návrhy domu, různá dodavatelská i technologická řešení, sousedy,... jen to vybavení ještě neřešíme :)
    Držím vám palce, ať zvládnete postavit (bez ztráty nervů) a dobře se vám pak bydlí :)
    Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Vás! Moc děkuji za komentář, no občas je to vážně na mašli. Nevím jestli jsem tu o tom už nepsala, kdyžtak koukněte na předchozí články, nějaká zmínka o hypo tu bude. Jinak my jsme si brali hypo na pozemek a pak refinancovali na stavbu domu. Vzhledem k tomu, že jsme hypo řešili přes hypoteční banku, tak nebyl problém, jelikož s nimi Natura spolupracuje. Zkusila bych to tedy u této banky. Navíc my máme v bance tchýni a dost nám s tím pomáhala, takže jsme tak trochu protekční frackové :))) Budu vám držet palce!

      Vymazat
    2. Ani jsem vám nepoděkovala za odpověď, tak alespoň dodatečně. Pro nás nakonec hypotéka na Naturu představovala spoustu komplikací, tak nezbylo než jít jinou cestou. Moc držím palce, ať se vám už všechno daří :)
      Lenka

      Vymazat
  2. Já už se tak těším, až budeme mít hypotéku konečně doplacenou a budeme mít klid. Ještě ale 10 let... Sice máme pojištění schopnosti splácet , ale i tak mám strach, abychom každý měsíc zvládali posílat splátku. Hypotéku jsme si vzali na málo let, takže máme na druhou stranu vysoké splátky.

    OdpovědětVymazat
  3. My máme hypotéku už 5 let a za měsíc nám končí fixace. Snad v tu nejhorší možnou dobu. Co se dá ale dělat. Řešíme teď teda refinancování hypotéky , a i když se nám samozřejmě zvedne úrok a tím pádem i měsíční splátky, tak to bude nakonec jen o 1500 Kč, takže nakonec si nemůžeme vůbec stěžovat.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat