Jak jsme skládali domeček / Půdorys a popis místností

Nám se z nabídky Natura Space nejvíc líbí Natura Flat. Tedy bungalov s plochou střechou o rozměrech 6x15 metrů (ten největší) a s připojeným modulem double, který má plochu 36 metrů. Později jsme ještě připojili modul pro zádvěří. Dohromady tak má dům užitkovou plochu asi 130 metrů.

první náčrtky...


Uspořádání místností a proč?
Kuchyně bude propojená s celým obývacím prostorem a umístili jsme ji doprostřed celého domu. Spousta lidí volí variantu denní a noční část domu, my jsme se ale chtěli co nejvíce vyhnout chodbám a dalším nevyužitým prostorům. Můžete třeba namítat, že se taková místa mohou využít na různé vestavěné skříně, ale pro nás bylo jednoduše příjemnější volit takto. Chodbu tak máme pouze jednu malou v double modulu, kde ji nelze vynechat.


Technická místnost je základ
Půdorys jsme probrali i s p. Rubešem z Natury, udělali jsme jen pár změn. Jak vidíte na obrázku tak jsme přidali technickou místnost, která u těchto domů není v základu navrhnuta (většina spotřebičů jako je pračka a kotel jsou umístěny do jakési skříně vedle koupelny). Myslím, že je vhodné takové místo za každou cenu v domě udělat. My do ní umístíme pračku, sušičku, kotel, třetí špinavý záchod a špinavé umyvadlo nebo výlevku (když přijdete ze zahrady a chcete se umýt od hlíny nebo vylít vodu, se kterou se vytíralo). Dále už uvidíme co se ještě vejde, doufám, že zbude místo nejen na uklízecí prostředky, police až do stropu, mini sklad sezónních věcí (stan, spacáky,tašky, apod.). Měla by mít stejnou velikost jako koupelna, a to 7.5 metru.

Dvě koupelny

Velká soukromá koupelna 7.5 metru (na půdorysu označena jako typové jádro) bude přímo napojená na ložnici a bude sloužit jen pro mě s manželem. Žádné návštěvy do ní nebudeme pouštět, takže odpadá přístupnost z obývacího prostoru. Vydupala jsem si i vlastní umyvadlo, takže každý bude mít své, dále wc a vana se sprchovou zástěnou (na uspořádání stále pracujeme). Za dveřmi by měl vzniknout prostor pro police nebo skříň na ručníky a ostatní koupelnové věci. Jsem ráda, že jsme se rozhodli pro jádro umístěné u stěny a budeme tak mít v koupelně okno, což je vždycky podle mě výhoda. Akorát byl trochu problém ho nakonec někam nacpat a zatím to vypadá, že půjde nad záchod. Okno bude orientované na jih směrem k silnici a plánujeme k němu předokenní žaluzie, takže kdyby chtěl někdo něco namítat ohledně soukromí :)

Druhá koupelna bude umístěna na druhém konci domu, v double modulu. Bude podstatně menší, wc, menší umyvadlo a sprcháč. Pro návštěvy, do budoucna pro děcko, když budeme v pracovně atd.

Ložnice

Ložnice bude mít 18 metrů včetně vestavěné skříně (ano šatna nakonec nebude bůůů). Takhle, nejspíš by se i šatna vešla, ale zbytečně bychom přišli o prostor jejím obestavěním, takže jsme se rozhodli pro vestavěnou skříň s chytrým uspořádáním. Stejně plánuji zbavit se nepotřebných hadrů, takže nám bude určitě třímetrová šířka stačit. Chtěla bych ji tedy co nejvyšší, nejlépe až do stropu, uvidíme na co budou prostředky. Sezónní věci hodláme ukládat v další vestavěné skříni v předsíni a propojovacím krčku k modulu double. V ložnici budeme mít pouze velké francouzské okno a balkónové dveře směřující do zahrady. Další okna jsme nakonec zavrhli, prosklená stěna dá světla dostatek, i když bude na sever.

Naproti posteli u okna plánuji toaletní holčičí stolek se zrcadlem a těma žárovkama, co jsou vždycky ve filmu v šatnách filmových hvězd. Tyhle žárovečky mají v Ikee jsem koukala a můj muž se nabídl, že mi to celé spíchne, no není zlatej?

Obývací prostor + kuchyně

Hlavní společenská zóna bude uprostřed domu.
 U zdi se zleva bude nacházet: skříňka, myčka, mytí, skříňka, varná deska a trouba (umístění vespod mi neva, vzhledem k tomu, že troubu používám méně často), další skříňky, lednice a velké vestavěné skříně na potraviny. Horní skříňky nebudou, protože se mi nelíbí, takže plánuji jen nějakou delší polici na často používané nádobí, bylinky, doplňky a tak. Plánujeme také ostrůvek, který bude sloužit především jako přípravná plocha a jídelní stůl bude buď navazovat, nebo ho umístíme více do prostoru. Tohle bych si ráda naplánovala, nicméně nemám moc představu o prostoru, takže si to možná nakreslím detailněji až budu v domě fyzicky stát. 

Obývák bude orientovaný na západ a budou zde pouze jedny balkonové dveře. Zbytek světla by měl přijít z prosklené severní stěny a okna v propojovacím krčku. Plánujeme také krbová kamna. Gauč už máme koupený a bude v místech, jak je naznačený na obrázku. Naproti obří telka, na kterou bude výhled i od kuchyňského ostrůvku, abych mohla u vaření večeře koukat na Simpsonovi :).

Double modul

Zatím plánujeme větší pokoj jako skladiště a časem se promění v dětský pokojíček (když pánbůh dá). Menší pokoj bude sloužit jako pracovna pro nás oba.



Zádveří

Nakonec jsme se rozhodli i pro tento přídavný modul. Zádveří bude orientované na jih, okno na západ. Velká vestvěná skříň, nejlépe až do stropu. Pod oknem nějaká lavička na přezouvání a pár háčků na aktuálně využívané svrchníky. Zatím nemám úplně jasnou představu. Zvolili jsme také podlahové vytápění, protože nás vyjde stejně cenově jako infrapanel, který by nám ale zabíral cenné místo na zdi.

Terasa

Co se týče terasy, tak jsme propojili větší plochu před hlavním obytným prostorem a menší terasu u modulu. V rohu pak vznikne největší prostor, kam umístíme posezení, gril apod. Schody ještě nemáme vyřešené...

A co nás teď čeká?

V tuhle chvíli se budeme soustředit na vychytání much, smlouvu o dílo jsme předali našemu stavebnímu dozoru (jupijej, máme ho na doporučení takže paráda), aby jí pročetl a posoudil (snad tam nebudou nějaké špeky a jestli jo tak jen počkej zajíci!). Současně řešíme refinancování hypotéky, penízky by nám snad měly vyjít. Jakmile podepíšeme smlouvu, začne se kreslit projekt a zařizovat různá lejstra k ohlášení stavby. Dále musíme začít promýšlet další položky okolo domu: terénní úpravy, plot, kam umístíme případně garáž, kam branku, jímku na dešťovku a na odpadní vodu, schody k domu a další věci jako případnou opěrnou zeď nad dům (jestli bude třeba). Nemluvě o tom, že nás čeká výběr podlah, sanity, dveří apod. No povím vám žádná sranda to není. Docela jsem ráda, že jsme se rozhodli pro realizaci na klíč, protože zabývat se ještě výběrem stavební firmy nebo dokonce nákupu materiálu a shánění řemeslníku tak by mi asi hráblo. 

Komentáře

  1. Luci to je boží blog, moc vám držím s domečkem pěsti! Jsem moc zvědavá a budu pravidelně sledovat, protože to snad bude jednou aktuální i u nás. My bychom také rádi časem dům a asi taky dřevostavbu, ale u nás bude problém pozemek. Bydlíme ve Velké Chuchli, kde jsou pozemky šíleně, ale opravdu astronomicky drahé a nikam jinam se nám nechce, takže nevím jak to nakonec vyřešíme. Naštěstí na to máme ještě pár let čas, než doplatíme hypošku na tenhle byt, kde teď bydlíme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no v Praze jsou pozemky opravdu hodně drahé, i když jsou úplně na kraji, ale třeba se ještě rozhodnete posunout za hranice města. A děkuju, jsem ráda za zpětnou vazbu! Ať sem dál chodíš ráda!

      Vymazat
  2. Luci, mohu se zeptat, na kolik Vás vyšel takto sestavený dům? Nemohu na jejich stránkách dohledat ceny těch přídavných modulů. Děkuji Kl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak ono dost záleží i na vybavení, podlahy, koupelny apod, my si toho dost navymýšleli, nicméně pohybujeme se na hranici 4 mil. (popravdě přesné číslo nevím).

      Vymazat
  3. Dobrý den! Moc povedený blog i domeček. Můžu se zeptat na zkušenost s jejich projektantem, když jste si to oproti jejich standrtním řešením takhle upravovali? Jaké vstupy jste jim předali, aby pochopili, jak to chcete a jestli jste o tom komunikovali přímo s projektantem, nebo přes obchoďáka? Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,

      děkujeme!
      Něco jsme komunikovali s obchoďákem a něco s projektantkou.

      V podstatě jsme si udělali baráček jak jsme chtěli a pak to s projektantkou konzultovali u ní v kanceláři (tuším p. Kupková). Ona nám vysvětlila co jde a co nejde a snažili jsme se najít kompromis u některých věcí. Byla moc ochotná, spoustu věcí jsme pak s ní řešili vzdáleně po mailu i telefonicky. Spolupráci nemůžu nic moc vytknout. Pak jsme ještě komunikovali s další jejich projektantkou a v některých věcech jsme se dost rozcházeli, takže je to zase o lidech no. Každopádně s paní Kupkovou nebyl problém, příjemná a chápavá paní.

      Vymazat
    2. Děkuji za sdílení zkušenosti! Ještě se chci zeptat, tato komunikace nad vaší představou a návrhem probíhala ještě před podpisem smlouvy a ve smlouvě bylo už všechno definováno, jak jste s projektantkou doladili, nebo to následovalo až po podpisu smlouvy při tvorbě projektové dokumentace? Díky :)

      Vymazat
    3. Popravdě už je to nějaký pátek a přesně si to nepamatuji, ale řekla bych, že hlavní věci před podpisem a sem tam nějaký detail i po podpisu. Dostanete to pak v dodatku ke smlouvě a upraví se konečná cena.

      Vymazat

Okomentovat