Nový projekt/ Návštěva vzorového domu

Jak už jsem se zmínila v minulých článcích, museli jsme ukončit spolupráci s G servisem,  u kterého jsme si našli typový projekt Orlando 4. Ten se nám bohužel zoufale nehodil na pozemek, odradilo nás od toho víc lidí a my tak po několika měsících snění byli zase na začátku. Dovedete se představit to zklamání? To máme najednou zase hledat něco nového? Ale co? Chceme bungalov, takže dům s větší rozlohou, u kterého se v našem svažitém térenu prodraží zakládání domu...

takhle nám za dva měsíce vyrostla tráva a plevel na pozemku. 

No ale pak jsem si vzpomněla na kolegu z práce, který se několikrát zmínil, že si nechal postavit malou dřevostavbu a tak jsem se ho jednoduše zeptala na firmu, která mu domeček postavila (co kdyby žejo). Ale to jsem ještě něvěděla, že nám tato informace úplně přetočí naše dosavadní plány (no ono to zas taková otočka o 360 nebyla, vzhledem k tomu, že jsme o dřevostavbě předtím uvažovali). Nicméně jsem si prošla stránky firmy, večer jsme to s manželem probrali a protože nás to moc zaujalo, hned druhý den jsme se rozhodli, že se pojedeme podívat na vzorový dům a zároveň ke kolegovi na ten jeho. 

Systém sendvičových panelů a různé možnosti rozšíření o další moduly nás zaujala už před časem, několik podobných projektů jsme už v minulosti probírali, ale žádný z nich nebyl tak zajímavý a komplexní, abychom ho detailněji zkoumali. Jen tak z hlavy si vzpomínám na Freedomky, Koma modular apod.


V podstatě se jedná o jednoduchý princip typizovaných sendvičových domů, kde máte ale poměrně dost možností indivuduálních změn, tak aby vám bydlení vyhovovalo. Takže si vyberete základní modul ve velikosti, která je vám nejblíž (6x6,9,12,15) a můžete si pohodlně hýbat okny, dvěřmi, místnostmi tak, jak chcete. Jediné co vás limituje je základní šířka modulu 6 metrů a usazení typizovaného jádra (koupelna) s veškerými rozvody, ale co jsem tak zatím vysledovala, tak se dá v podstatě všechno domluvit a vyřešit.

Návštěva vzorového domu Natura Space

V sobotu jsme se vypravili do Středokluk omrknout ten zázrak. Na místě bylo už několik dalších lidí, poslechli jsme si něco o technologiích, europanelu a prohlédli si všechny detaily co nás zajímaly, nacítili prostor a udělali si představu o velikosti místností.

Ve Středoklukách je jako vzorový dům Natura Space se sedlovou střechou 6x9 metrů a s připojeným modulem tuším 12 metrů čtverečních jako ložnice. Nás nejvíce zaujalo obložení domu sibiřským modřínem, což jak víte je jedna z věcí, kterou jsme na domečku chtěli. Mile nás překvapila velikost koupelny (7.5 metrů) a největší bomba byly ty okna. Tedy portály, jak se o nich vyjádřil obchoďák. Tedy 3 metry široké fix okno a tři metry posuvný portál. Celkem tedy 6 metrů široká prosklená plocha, která propojuje interiér s exteriérem. Přesně něco pro nás…

Pak jsme se chvíli ještě bavili o našich představách a dostali domů pracovní katalog s vystřiženými moduly, abychom si mohli vyzkoušet, jak dům poskládáme. 

Po návštěvě vzorového domu jsme jeli ke kolegovi podívat se na jeho domeček, protože má tu nejmenší velikost (6x6m), je to spíš taková celoročně obývatelná chata pro jednoho, max dva lidi a psa :) Vyptávali jsme se na všelijaké podrobnosti a okukovali zpracování domu. On je v Natuře moc spokojený, v létě chládek, v zimě teplo, žádného přehřívání si není vědom, i když vlastně jen otevřené podkroví může být v tomto trochu nepraktické. Využívá i tepelné čerpadlo vzduch vzduch, které mu pro vytápění tak malého prostoru naprosto stačí (v létě jako klimatizace). Já jsem k tomu stále ještě trochu skeptická a pročítám různé diskuze…




Z obou domů jsme si odnesli dobrý pocit, pro nás byla nejpřínosnější návštěva u kolegy, protože pokud můžeme čerpat ze zkušeností, kdo už bydlí, je to pro nás ta nejcennější informace. Proto se snažíme dál vyhledávat a byli jsme se podívat v dalším domečku, který je těsně před dokončením. Máme v plánu možná ještě jeden, tak uvidíme, jestli se tam dostaneme.

Tak ale proč jsme se vlastně rozhodli pro Naturu? Hlavním důvodem bylo samozřejmě jak už víte zakládání domu, které by se základovou deskou bylo dost obtížné a drahé. Domy od Natury se zakládají na zemní vruty Krinner, takže vlastně jsou tak trochu pořád ve vzduchu :) Mě se to líbí nejen kvůli ceně, která je samozřejmě v ceně domu na klíč (ale jinak může být okolo 60-90 tis. podle rozlohy domu). To, že se dům nedotýká země a je stále zespoda odvětrávaný, nemůže na něj vlhkost při deštích apod... Budeme si tam moct protáhnout i terasu, která bude nad terénem v některých místech i více než metr a plánujeme pod ní třeba sklad zahradního náčiní a tak.

A příště vám prozradím, který typ jsme si vybrali my, ukážu půdorys a popis místností.

Komentáře

  1. Vypadá to parádně, tak snad to bude konečně to pravé:)))

    OdpovědětVymazat
  2. To venkovní obložení ukázkového domu vypadá skvěle. Mám ráda tyhle neupjaté "ledabylé" přírodní materiály. Držím palce, ať dobře vyberete!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat