VŠECHNO JE JINAK!!!

Po dlouhé odmlce se hlásím s novinkami. Stalo se toho totiž docela dost a dlouho jsem přemýšlela, kdy bude ideální čas vše odtajnit. Protože všechno je jinak vážení a to tak, že opravdu úplně všechno. No dobře, pozemek máme pořád stejný... :)

Tak hurá do toho. Vypadá to totiž, že jsme úplně stopli spolupráci s architekty a vybrali si nakonec typový dům. Po několika schůzkách a dlouhém přemýšlení jsme přišli na to, že vlastně víme co chceme a tak jsme začali hledat mezi typovými projekty. Dalším důvodem bylo samozřejmě i ušetřit těch cca 200 000 za individuální projekt- nejnižší nabídka byla cca 250 tis. (takhle je nacpeme třeba do základové desky).
zdroj: G Servis

Další novinkou je to, že jsme se rozhodli pro stavbu bungalovu místo patrového domu. Vyplynulo to vlastně ze schůzky s jedním architektem, který nám navrhl přízemní dům a nám se to moc zalíbilo. Vlastně hlavně já jsem byla iniciátorem patrové stavby. Takže změna opravdu velká! Jedním z rozhodujících faktorů bylo budoucí zastínění pozemku, které by s patrovým domem bylo zbytečně velké a tak jsme se přiklonili k variantě - jak říká můj muž- bytu v přírodě. Naším favoritem je v tuto chvíli projekt G Servis- Orlando 4. Přikládám i pár obrázků. Líbí se nám velkorysý obývací prostor, velká ložnice se šatnou (bez tý ani ránu!!!- pro módamaniaka nutnost), velké prosklené stěny s budoucím výhledem, absence zbytečných chodeb a především praktický půdorys. Prostě u nás zafungoval Wow efekt, jak jsem tehdy poznamenala. Jo a také jsem slevila ze sedlové střechy a budeme mít rovnou. Upřímně sedlová nebo valbová střecha na bungalovu se mi nelíbí. Rádi bychom také dřevěné obložení místo cihlového.

Vybírali jsme z hodně typovek, chvíli znovu zauvažovali o rychlé výstavbě s Dům jedním tahem, ale bohužel bungalovy a většina jejich domů, včetně půdorysů je opravdu dost nemoderní, což nás docela mrzí. Před časem jsme se byli podívat v domě, který postavili a majitelé byli moc spokojeni. Výstavba díky betonovým panelům rychlá a spolehlivá. Líbil se nám jejich nový pasivní dům Avion, ale je bohužel pro nás moc malý a staví se jen v pasivní variantě. My si vystačíme s ND.
zdroj: G servis

Díky tomu se dostáváme k další změně, ke které jsme dospěli a vypadá to, že už u toho asi zůstaneme. Dřevostavba. Ano, já vím, že jsem tu psala, jak jí nechceme. Pak jsem ještě uváděla spoustu argumentů v komentáři. No ale prostě je to tak. Rozhodli jsme se pro ni z následujících důvodů.

- Rychlost výstavby. To je bezesporu největší tahák. A ano, vím, že se to také může protáhnout. No ale už teď jsem trochu zoufalá, a to teprve oslovuji firmy, které je staví. Nechtěla bych počítat šedivé vlasy, které bych měla, kdybychom měli stavět třeba rok a víc.
-Šetření budoucích nákladů. Všechno je o dobré izolaci, ale dřevostavba před zděnou prostě tak trochu vyhrává.
-Dřevo. Je prostě dřevo. Nejsem zastáncem betonových bunkrů. V našem zděném domě mi je pořád zima. I když se hodně topí. Pocit tepla je trochu něco jiného a pro mě naprosto rozhodující. Já už prostě nechci zbytek života doma mrznout. Chci aby mi bylo teplo od nohou. A basta. :)
-Je levnější. Dnes už se sice dřevostavby cenově dotahují na zděné, a i když si každý říká co si říká, je to prostě levnější. Rozdíl je jen v tom, že u dřevostavby nehrozí vícepráce (pokud máte dobrou firmu- nějaký tip?) a peníze vám z kapsy odejdou trochu rychleji než u zděné. A jak tak slýchám, že se stavba nebo rekonstrukce zděného domu dokáže nakonec prodražit o stovky, né li miliony... Ne díky.
-Pocit. Mě je prostě dřevo materiálově bližší a myslím, že je to ve finále i rozhodující faktor.
-Méně stresu a více času. To už jsem zmínila. Raději budeme stavět půl roku, než rok a půl a ušetříme si čas na dovolenou, výlety, srandu s kamarády.

Ještě jsem se rozhodla okomentovat svůj komentář proč ne dřevostavbu:

ahoj, důvodů je hned několik: špatná (žádná) akumulace tepla ve zdech, s tím souvisí přehřívání stavby v horkých dnech, 
-akumulace prostě není problém, naopak výhoda, jak v zimě, tak i ve vedru. Stavba se nepřehřívá, pokud je udělaná dostatečná izolace. Přehřívání skrz okna neřešíme, jsme orientovaní na sever.

stavíme ve svahu, nad námi další pozemky ve svahu- v případě vody, která by se nedejbože mohla přivalit zeshora a teoreticky zatekla do stavby (anebo třeba praskla v domě voda) rovná se zničený dům, nebo alespoň část domu.
-ano, to souvisí s izolacemi, terenními úpravami. Tohle jsem tenkrát docela přepískla :)) Očekáváme kvalitní práci a ohlídáme si ji.

 Dále nízká hodnota domu, jak těsně po postavení, tak po splacení hypotéky- chtěli bychom, aby hodnota domu rostla, ne klesala. 
-Nejspíš nám bude fuk, že hodnota neporoste. Pokud tomu tak opravdu bude. Nechceme stavět dům hrůzy pro naše potomky. Za padesát let bude stejně zastaralý a nemoderní, takže jestli si budou chtít postavit nový, budou s tím mít méně práce.
Pozemek bude mít cenu pořád stejnou, né-li větší. A to je důležité.

Dřevostavby jsou v ČR předražené, zděný dům vychází cenově skoro stejně a má mnohem více výhod. Asi by toho mohlo být i více, uvádím hlavní důvody, proč jsme se rozhodli pro zděný dům. hezký den :)
-No to je sice pravda, ale pořád se dají pořídit levněji než zděné domy+šedivé vlasy. :)

Tímto vším nechci hanit zděné domy, podle mě jsou naprosto OK, a doufám, že sem už nebudu muset psát, že jdeme naopak do zděné, protože to by mi asi už fakt hráblo.

Realita aneb vybíráme dodavatele dřevostavby
Pročetla jsem na webu snad všechno o dřevostavbách, názory lidí, co v ní bydlí, výhody nevýhody, až mi z toho jde hlava kolem. V tuhle chvíli oslovuji vybrané firmy, které dřevostavby realizují a není to vůbec jednoduché vám povím. Je jich totiž asi milion! Pročítám diskuze, dozvídám se katastrofické scénáře až je mi z toho občas špatně. Jak má člověk v dnešní době narazit na slušnou kvalitní firmu? Za dobrou cenu? Tohle si říkám tak desetkrát dennně. Vždy najdu nějaký tip na diskuzi, projedu firmu, vrátím se do diskuze a o pár stránek (a let) přijdu na to, že firma zkrachovala, okradla klienty a utekla za kopečky. Nebo postavili paskvil a lidé jim spílají ještě dnes. Komentářům se nedá věřit, každý druhý si tu dělá reklamu. Pak jsou tu kvalitní vyhlášené firmy, které nám udělají nezávaznou kalkulaci o milion víc, než bychom čekali. Takže ahoj realito! Když najdu zajímavou firmu, nenajdu o ní ani fň ze zkušeností lidí. Jak mám doprčic poznat, kdo je machr a kdo fušer? Čeká nás asi pár návštěv realizovaných domů a výrobních hal...

A to asi nemluvím o tom, že nad námi visí ještě Stavební povolení. Protože budeme mít více než 150 metrů čtverečních, nebude nám stačit ohlášení stavby. I tak. Máte někdo zkušenost? Co všechno musím oběhat než to dám dohromady? Zkoušeli jste někdo Stavebního inspektora? Četla jsem, že se pak povolení o dost urychlí a to by se nám asi hodilo.

Tak nám držte pěsti, ať vše klape jak na drátkách, protože už se konečně schyluje k nějaké akci.
PS.: Vybíráme čističku odpadních vod- máte někdo zkušenost?
PPS.: Naši sousedi se vrátili z dovolené s tím, že si chtějí postavit dřevostavbu haha. To je znamení!

Tak jsem se trošku rozepsala a jestli jste dočetli až sem tak jsem moc ráda. Pokud máte nějaké tipy a triky (třeba na kvalitní levnou základovou desku v lokalitě Střední Čechy nebo tip na dodavatele stavby :) prosím, nechte mi komentář. A nechte mi ho i když se třeba chystáte také stavět, jak to vnímáte a co všechno pro to děláte...

Díky! L+T.





Komentáře

  1. Těch věcí, co se dají udělat předem započetím stavebních prací je strašně moc:
    - geodetické zaměření pozemku
    - radonový průzkum
    - ověření přípojných bodů inženýrských sítí, zjištění jejich polohy
    - ověření územního plánu a souladu stavebního záměru s ním
    - návštěva stavebního odboru a lehké vysondování, kolik vyjádření a souhlasů bude úředník očekávat (v závislosti na lokalitě výstavby se počet pohybuje od 10-40ks, přičemž čím víc k Praze tím víc)

    Ohledně čističky je nutné zaběhnout na odbor Životního prostředí kam spadáte a ověřit, jak se na danou problematiku dívají. Někde je čistička pro úředníka a následně pak pro investora noční můrou :(

    A co se týče dřevostavby samotné, tak tam hodně záleží na tom, jakou finanční představu máte. Jsou malé firmy, které mají šikovné kluky. Nejsou třeba tak profláknutí (většinou se jedná o kluky co odešli z těch vyhlášených) a dělají sami na sebe tzn. dobrá kvalita za nižší cenu :)

    Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky! toho běhání bude opravdu dost, včera jsme o tom mluvili s naším stavebním dozorem. JInak ve hře stále ještě je i zděná stavba :)) Čističku jsme zavrhli a půjdeme do jímky, vzhledem k tomu, že časem je reálná možnost k připojení ke kanalizaci, která tu je, jen se čeká až bude většina pozemků zastavěna.

      Vymazat
  2. Tak my jsme v procesu vybíhání stavebního povolení...šli jsme cestou stavby "na klíč", ikdyž ne tak úplně, celý původní návrh jsme překopali a udělali si dle svého, ale výhodou je, že veškeré obíhání úřadů a vyřizování papírů za nás udělají. K povolení je potřeba oběhat nějakých asi 17 dotčených orgánů, problémem může být kdeco, záleží kde budete stavět. My třeba v obci, kde jsou dle mého už trochu nesmyslné regulace stavby (jak daleko od plotu, kolik % zastavěnosti může být, máme i hraniční čáru od pozemku, na které MUSÍ stát dům atp.), protože jsme blízko CHKO a děsně to tam řeší.
    Teď jsme narazili při poslední instanci vyřizování povolení na to, že je nově stopstav na kanalizaci, takže se musel předělávat projekt na jímku s tím, že až se to pořeší změníme to zase na napojení na kanalizaci.
    Docela bych doporučila nejdřív najít s kým budete stavět, různé firmy nabízí různé služby a třeba za vás povolení taky vyběhají :)
    Bungalovům zdar!
    Držím palce Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj díky za komentář, právě dnes jsem se byla poptat na stavebním úřadě, co všechno potřebujeme a není to tak hrozné jak jsem to čekala. Co se týče regulativ, tak máme docela volnou ruku, jen domy musí být 7m od sebe, jinak i když developer uváděl stavbu nejméně 4 metry od komunikace tak mi paní na úřadě řekla, že můžeme klidně stavět hned u chodníku :) Všechno to jdu teď sepsat do článku :) díky a vám také držím palce!

      Vymazat
  3. Moc pěkný typový dům, velice se mi líbí a docela jste mě s tím inspirovali. Také jsem velice rád, že jste se do toho pustili a aktivně blogujete. Sám vím co to dá za práci stavět dům a kolik problému s tím bude. Už se těším až za rok uvidíme kompletní výsledek, jsem velice zvědav jestli budete i blogovat jak vybíráte nábytek, dveře a další maličkosti do baráčku.

    OdpovědětVymazat
  4. Haha, jsem si u predchoziho clanku,kde byly v komentari argumenty proti drevostavbe rikala,ze nebudu rypat a vyvracet je, a vy jste si je nakonec vyvratili sami :)
    Kazdopadne jak u zdeneho tsk drevostavby zalezi hlavne na kvalite provedeni - takze urco jdete do overene firmy. Vzhledem k lokalite mate po ruce overeneho dodavatele Woodsystem. Znama s nima stavela v Klanovicich (na MS je jako adelkav) tak se poptejte, dle toho co rikala byli fakt spokojeni
    My budeme stavet s RD Rymarov,ale ti toho maji mraky,takze trochu odpads ts vyhoda rychke vystavby (s firmou,ktera neni uplne zahlcena si troufam rict,ze budete bydlet klidne o pul roju driv)
    Drzim palce,at dobre vyberete :)

    OdpovědětVymazat
  5. Haha, jsem si u predchoziho clanku,kde byly v komentari argumenty proti drevostavbe rikala,ze nebudu rypat a vyvracet je, a vy jste si je nakonec vyvratili sami :)
    Kazdopadne jak u zdeneho tsk drevostavby zalezi hlavne na kvalite provedeni - takze urco jdete do overene firmy. Vzhledem k lokalite mate po ruce overeneho dodavatele Woodsystem. Znama s nima stavela v Klanovicich (na MS je jako adelkav) tak se poptejte, dle toho co rikala byli fakt spokojeni
    My budeme stavet s RD Rymarov,ale ti toho maji mraky,takze trochu odpads ts vyhoda rychke vystavby (s firmou,ktera neni uplne zahlcena si troufam rict,ze budete bydlet klidne o pul roju driv)
    Drzim palce,at dobre vyberete :)

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den, také jsem se obávala zděného domu na klíč, pak mi ale kamarádka doporučila firmu http://www.domy-drevostavby-na-klic.cz a dodnes nelituju. Dnes máme krásný dům, bez jakkýkoli starostí.

    OdpovědětVymazat
  7. Velice se mi líbí takovéto eko stavy a různé eko domy. Jednou bychom si chtěli s manželem postavit také podobný. Nicméně to vyžaduje velké úsilí a i smysl pro design :) Docela dost jsme se inspirovali článkem v angličtině na tomto webu

    OdpovědětVymazat
  8. Ono se toho v průběhu dost často mění poměrně dost. :) Ale jako co si budeme povídat, ten koncept to chce mít zachovaný. My jsme třeba nahradili břidlicové obklady tím, že jsme dali kvarcitové obklady. Ale to jsou v zásadě takové detaily, které se dají provozně vyřešit. Respektive vyřešit za běžného provozu. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat