Kolik stojí dům?

Minulý týden jsme si konečně sjednali schůzku s projektantem. Dostali jsme tip od švagra a hlavní cíl byl zjistit, za kolik je možné postavit dům. Protože jsme si vybrali pozemek, který není právě nejlevnější, potřebovali jsme vědět, jestli na tu všechnu parádu budeme mít penízky. Část z vlastních zdrojů (z prodeje bytu) a část na hypotéku. Na webu je spousta klamavých informací, kterých jsme se upřímně docela zalekli. Nakreslila jsem nám domeček a půdorys, který by mohl být odrazovým můstkem k tomu našemu vysněnému.



Nejjednodušší vzorec, kolik nás bude dům stát je metr čtvereční x 15 000 Kč. Výsledná cena by měla být již hotového domu k nastěhování. To znamená, že pokud se rozhodneme postavit dvoupodlažní dům o rozloze 200m (což je podle mého ale dost naddimenzované-no uvidíme), měl by nás vyjít na 3.000.000,-.  Jednoduše. Sto metrů za 1.500.000,-. Plánujeme ještě dvougaráž, která by mohla mít cca 50 metrů čtverečních. Vzhledem k tomu, že garáž není obytný prostor, předpokládáme, že cena bude nižší než za ten obytný. Budeme doufat, že se vejdeme do 4.000.000 sakum prdum se vším (zařízení, zahrada, ploty, terénní úpravy, projekty atp...).

Komentáře

  1. Ahoj, dneska jsem pri prochazeni stavebnich blogu narazil na ten Vas.

    Co se tyka ceny, hodne to zalezi na tom co od domu ocekavate, do jakeho energetickeho standardu chcete dum dostat, jake chcete mit vybaveni a podobne.

    Momentalne jsme dodelali hrubou stavbu + strechy (cast rovna, cast sikma), bez oken. Mame 150m2 dolni patro, 90m2 horni. A jsme "v tom" 100.000 projekt, 100.000 veci kolem stavby, naradi, atd, 200.000 zakladova deska, a dum momentalne 900.000,-.

    Stavime hodne usporne, desku uplne svepomoc, dum pak se zednikem v hodinovce s tim, ze ja sem mel 3 mesice volno a byl sem tam denne, vse hlidal, co slo delal sam nebo asistoval zednikovi. Veskery material jsme si kupovali sami, hodne tvrde smouvali a stahovali ceny.

    Ted nas cekaji ty horsi etapy, kdy okna (velka, vysoka pro pasivni dum) mame za 600.000, rekuperae cca 200k, tepelne cerpadlo 200k, podlahove vytapeni 100k, podlahy 200k, koupelny.... a finalni castka dle polozkoveho rozpoctu, ktery se nam sice dari malicko stahovat, ale ne extra je 5.500.000. 500.000 se nam snad vrati na zelene usporam, pokud vse dodrzime a dum nam projde blowdoor testem. Pokud budu s dotaci pocitat, Coz mi vychazi 20.8500kc/m2 (bez dotace 23.000,- kc/m2).

    Urcite by se to dalo postavit levneji (mensi okna, ne tak vysoka, ne drevohlinik, bez rekuperace, bez peletkovych kamen,...) ale pak bychom se zas nedostali na zelenou usporam, takze bychom meli mene komfortni dum za ne zas tak nizsi cenu. Jak jsem psal na zacatku, jde o to co od domu ocekavate, v jakem energetickem standardu je staven, kolik praci si budete realizovat vy, kolik firmy, nebo zda je to dokonce na klic.

    Kdyby Vas zajimal prubeh nasi stavby, celou ji denne fotime + natacime timelapse, takze kdyby byl zajem, mrknete na nas blog https://www.vodnici.net/, kde jde videt jak moc svepomocime a co presne to obnasi ;-).

    L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. moc vám děkuji za užitečné informace, budu vám držet palce ať postavíte bez problémů!

      Vymazat
  2. Dobrý den, velmi zajímavý blog, hezké zaznamenání procesu stavby.. :-) také jsme s manželem chtěli stavit, ale pak nám známý řekl o tzv. dřevostavbách na klíč, kdy se se společností domluvíte a oni vám postaví nízkoenergetický dům podle vašich představ.. hodně lidí ale takovým společnostem nevěří (po tom, co třeba Ekonomické stavby byly v Černých ovcích), ale u nás s firmou http://www.ddnk.cz vše proběhlo naprosto bez problému, můžu doporučit

    OdpovědětVymazat
  3. Moc hezký blog. My teď domlouváme poslední věci ohledně dřevostavby bungalovu od Dřevostavby MY HOME. Zatím je jednání výborné, docela nám také vyšly vstříc. No už se těším, až bude postaveno.

    OdpovědětVymazat
  4. My jsme si první rok stavby psali všechny výdaje a už jsme to vzdali. Jsou to šílené částky. Hlavně teď, když se materiál tak strašně zdražil. Investujeme do bydlení hodně, ale peníze se nám časem vrátí. Třeba za topení v akumulačních kamnech, která máme z https://www.flamen.cz/product-brands/norsk-kleber/ hodně ušetříme, protože bude stačit topit jenom chvíli, než se kamna nahřejí a pak už se z nich bude teplo samo postupně uvolňovat.

    OdpovědětVymazat
  5. Takhle... Ona ta cena nového domu se pohybuje od 2 milionů do 10 milionů, protože tam jsou fakt široké možnosti. Už jen to, když vyberete vybavení vám udělá rozdíl skoro mega. Takové pohovky, gauče rohové, postele, skříně se dělají v levných variantách i v masivu. A pak tu máme ještě čisté designovky od světových návrhářů. :) A to nemluvím o stavebních technologiích. ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. Možná bych ještě dodala to, že k tomu domu je třeba připočíst i zahradu a prostě všechny tyhle věci. Ony třeba něco stojí i branky na míru. Ne že byste je museli mít za stovky tisíc korun, to vůbec ne. Ale když máte dvě, tak už je to investice, kterou rozhodně stojí za to zahrnout do nějakého finančního plánu.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat